Računalniška tomografija (CT)

Računalniška tomografija je napredna slikovna tehnika, pri kateri s pomočjo rentgenskih žarkov in računalnika ustvarimo natančne prečne prereze in tridimenzionalno sliko notranjosti telesa

Dobljene slike so veliko bolj podrobne od navadnih rentgenskih posnetkov, zato metodo uporabljamo, ko z drugimi diagnostičnimi tehnikami ne moremo zanesljivo postaviti diagnoze. CT diagnostika nam koristi v številnih vejah veterinarske medicine, izjemnega pomena pa je tudi pri načrtovanju zdravljenja. Nepogrešljiva je na primer pri načrtovanju obsežnih kirurških posegov, saj lahko z veliko natančnostjo določimo obseg novotvorb, položaj zlomljenih kosti in vpletenost okoliških tkiv v bolezenske procese. Za boljše razlikovanje med različnimi vrstami tkiv (npr. med mišicami, maščobo in kostmi) uporabljamo kontrastna sredstva, ki jih živali pred slikanjem apliciramo intravensko.

Ker morajo biti živali med preiskavo popolnoma pri miru, je za CT slikanje potrebna krajša splošna splošna anestezija.

Od maja 2017 CT preiskave omogočamo tudi na Kliniki za male živali. S pomočjo novega 16-rezinskega aparata Siemens Somatom Scope opravljamo slikanje:
∙ glave
∙ prsnega koša
∙ trebuha
∙ hrbtenice in
∙ okončin.

Za CT slikanje se je potrebno naročiti po telefonu. Naročila sprejemamo od ponedeljka do petka med 8.00 in 19.00 uro na tel. 01 4779 277 ali preko e-pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.). Na CT slikanje vas napoti vaš veterinar z napotnico, ki jo morate obvezno prinesti s seboj na dan posega. Napotnico lahko posredujete tudi na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Okvirna cena CT slikanja z interpretacijo je 350 do 420 EUR (v ceno je vključen 22 % DDV), odvisno od števila preiskovanih področij in uporabe kontrastnega sredstva. 

Spoznajte ekipo

Prof. dr. Bojan Zorko, dr. vet. med., prodekan za klinično delo, spec. med. psov in mačk
Nina Milevoj, dr. vet. med.
Asist. Estera Pogorevc, dr. vet. med.
Rok Korljan, veterinarski tehnik
 

Z uporabo strani kkmz.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.